Konflikthantering.com
Konflikthantering - praktiska tips för dig

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Fyra saker att tänka på vid värdering av företag

Värdering av företag företag - här kommer fyra saker att tänka på

1. Att sälja ett företag handlar om att först få ett värde på företaget
När man ska sälja företag är värderingen en nyckelfråga och problemet är att det finns så många olika sätt att värdera ett företag. En säger att ett företag är värt en gånger årsomsättningen. Andra säger att det är värt tio gånger vinsten. Någon kan värdera ett företag efter tillgångarna, kassaflödet, bruttovinst, årlig tillväxt. Men...och här kommer det...i slutänden handlar det ändå om vinsten. Försäljningspriset är nästan alltid en siffra multiplicerad med vinsten. Vilken siffra man multiplicerar med beror lite på bransch och även företagets natur och andra förutsättningar.

2. Att värdera företag efter vinsten
Många små företag gör små vinster. Det är bra skattemässigt men dåligt när det kommer till att någon ska värdera företaget högre. När du ska sälja företag så vill du ju visa företaget från den allra bästa sidan - som en vinstmaskin. Därför kan det vara bra att faktiskt planera att visa så höga vinster som möjligt det år du tänker sälja ditt företag.

3. Använd en professionell företagsmäklare när du ska värdera ett företag
Företagsmäklare har erfarenheten som du inte har av att sälja företag och kan se objektivt på ditt företag när de presenterar det för möjliga köpare. Du vill sälja ditt företag för så mycket som möjligt och en företagsmäklare vet vilket pris du kan få och vad du kan göra för att priset ska bli högre när du ska sälja företag.

4. Berätta bara för dem som du måste berätta om försäljningen för
Om du går ut vitt och brett med att du vill sälja företag kan det skapa oro bland både kunder och leverantörer


Lästips som andra har gillat

54 steg som får ditt företag att växa med raketfart

”Jag läser boken om och om igen. Inte nog med att man blir inspirerad att kämpa vidare, man kommer på så mycket nya saker man kan göra för att förbättra företaget. Jag har blivit mer strukturerad och seriös med företaget. Jag får nog ta och skälla lite på dig då boken har gjort att jag har svårt för att inte "ta med företaget hem" längre. Innan har man kunnat åka iväg och träna på gymmet och släppt alla tankar men t.o.m. där funderar man på företaget. Jag kollar mailen och webbshoppen stup i kvarten. Jag brinner, tack vare din bok, mer för företaget men jag har samtidigt svårt att släppa arbetet hemma.”
Anders, AstroTech

”Samtidigt som boken är humoristisk så får man konkreta tips och råd om olika situationer som man inte har tagit tag i eller saker som garanterat kommer att dyka upp framöver och som man då kan förbereda sig på. Har läst boken ett flertal gånger och varje gång så kommer jag på saker som jag borde ha gjort. Boken fungerar som en coach eller mentor och ger nya synvinklar på problem man stöter på. Tankegångarna runt prissättning gjorde att jag fick en annan syn på vad det är man säljer och att det inte är priset som avgör utan det är värdet i tjänsten eller produkten man säljer. Genom rätt prissättning så undviker man de kunder som man ändå inte vill sälja till. Den här boken är lika bra som de andra jag har införskaffat och jag har rekommenderat den till andra företagare.”
Jan Alexandersson, MALEX

"Boken gav mig ovärderliga tips i hur man får företaget att växa snabbare! Jag har ändrat min strategi och kan nu fokusera på det som verkligen ger resultat. Jag rekommenderar boken till alla som äger ett företag, stort som litet."
Patrik Remann

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotall böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen

Lägg gärna till mig som vän på Facebook

Läs mer om den här sajten här

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Fler smarta tips
Prenumerera på vår gratis tipsbrev som du kan få som inspiration direkt i e-posten. Läs om dem och prenumerera gratis på den här sidan.

Läs ännu fler tipsartiklar - titta i menyn till vänsterKonflikthantering.com är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@redaktionen.se | Sitemap