Konflikthantering.com
Konflikthantering - praktiska tips för dig

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Slösar du bort din tid på fel kunder?


Smarta tips för företagare som vill framåt

Hur mycket pengar du än har så kan du inte köpa mer tid. Det enda du kan göra är att använda den tid du har bättre och faktiskt se din tid för vad den är - en ovärderlig, icke förnyelsebar källa.

Att ta bättre hand om möjliga kunder är ett av de smartaste sätten att ta vara på tiden. Men hur gör du för att avgöra om en kund är värd att lägga tid på? Ursäkta respektlösheten, men det finns många som bara tar upp din tid, som bara är ute efter att jaga priser eller få information om något utan tankar på att köpa.

Det finns tre enkla steg att avgöra om personen som kontaktat dig är värd din tid:

Steg 1 handlar om att avgöra om kunden verkligen vill ha det du säljer. Inom de första minuterna av ert samtal måste du kunna avgöra om kunden bara är ute efter att kolla ditt pris eller om de verkligen vill köpa fördelarna du erbjuder. Prisjägare är inte dina favoritkunder. De hoppar ifrån dig direkt om de hör ett bättre pris någon annanstans. Det är sällan lönt att försöka övertyga en person som bara pratar om priser, inte om andra kvaliteter.

Steg 2 handlar om att avgöra om kunden är beredd NU (eller inom en nära framtid). Inom de första minuterna av ert samtal är det viktigt att du prioriterar kunden och projektet. Kunder som vill ha din produkt, kan betala för den och är beredda att köpa nu, förtjänar alltid din tid och uppmärksamhet. Prioritera de här kontakterna efter vinstpotential. En del av dem drar in mycket pengar men lite vinst, medan andra, mindre projekt, kan dra in större vinster. Ha metspöet ute men lägg inte ner din värdefulla tid på personer som inte är beredda att köpa NU (eller inom en nära framtid).

Steg 3 handlar om att avgöra om kunden har för avsikt att gå hela vägen. Du har säkert precis som jag ägnat alldeles för mycket tid med att hoppas på att en kund ska slå till. Du har säkert varit med om långa beslutsvägar där det som ni pratade om från början inte blir något. Och du har säkert träffat på möjliga kunder som är karismatiska och har STORA planer om ditten och datten och du vill såklart tro på dem för OM det blir av så kommer det att betyda massor av affärer för ditt företag. Du har i de allra flesta fall blivit besviken och arg på dig själv för att du trott på det här men snart ringer telefonen igen och i andra änden målar en ny person upp sina fantastiska planer där ditt företag finns med på ett hörn och du blir förförd igen. D.v.s. om du inte är lika hård och elak som jag är. Och i någon procent av fallen är det verkligen en superkund du pratar med så håll kontakten men lägg inte ner för mycket tid på personer som inte kan betala för det du säljer. Det finns alldeles för många sådana där ute.

Jag är nästan farligt förtjust i mitt bokförlags kunder. Jag tänker på dem dygnet runt, på semestrar och ibland på nätterna för att de är värda det. Jag funderar över hur jag kan göra deras liv lättare och hur vi kan komma med produkter och tjänster som får dem att jubla.

Jag har tid med det eftersom jag har stränga listan: Vill du höra den?

Först snälla listan (som är till för dig som faktiskt köper saker från oss och därmed håller oss i luften):

1. Om bokförlagets kunder inte är nöjda med något ska vi göra allt i vår makt för att rätta till det även om det kostar oss mer pengar än kunden lagt ner.
2. Kunder som köper saker av oss (och betalar för dem) är våra bästa vänner och ska alltid behandlas så.
3. Kunderna ska få vår tid om vi har den (Jag hinner långt ifrån alltid att göra analyser av hemsidor, säljbrev och andra saker som kunderna vill ha men jag försöker alltid).
4. Redaktionens kunder är hungriga och vi älskar hunger så den som har ett definierat skäl att träffa oss får alltid göra det om det passar i tiden och med företagets inriktning just då.


Stränga listan:

Vi jobbar aldrig med folk eller saker som:

1. Vill träffa mig för att prata om något odefinierat eftersom jag av erfarenhet vet att det nästan alltid förblir just odefinierat (Den tiden är mina kunders istället)
2. Känns som drömmande pratkvarnar. Jag vill jobba med hungriga personer som redan har en stabil grund att stå på och saker att göra av sig själva.
3. Är gnällspikar eftersom det inte är roligt och jag vill ha roligt för att kunna fungera och ge de riktiga kunderna mitt bästa – det är vad de betalar mig för.
4. Har orealistiska förväntningar av vårt samarbete.
5. På ett uppenbart sätt bara vill ha gratis råd om sin verksamhet.
6. Inte är professionella i förhållande till min tid (möten skjuts upp, förseningar osv.)
7. Inte innebär att båda vinner på det.
8. Projektet inte är prioriterat och byter ansvariga hela tiden
9. Vill att jag ska sänka priserna under våra överenskommelser för att konkurrenterna har gjort det.
10. Får mig att känna mig illa till mods (Företaget kan ha en tveksam inriktning eller en produkt som känns som en bluff)

Hemläxa
Hur ska din ”elaka lista” se ut? Gör en sådan lista så snabbt du kan och se din dyra tid komma tillbaka till dig. Håll den hemlig och håll dig till den så ska du få se vad som händer. Tacka mig på stefan@redaktionen.se

Lästips som andra har gillat

54 steg som får ditt företag att växa med raketfart

”Jag läser boken om och om igen. Inte nog med att man blir inspirerad att kämpa vidare, man kommer på så mycket nya saker man kan göra för att förbättra företaget. Jag har blivit mer strukturerad och seriös med företaget. Jag får nog ta och skälla lite på dig då boken har gjort att jag har svårt för att inte "ta med företaget hem" längre. Innan har man kunnat åka iväg och träna på gymmet och släppt alla tankar men t.o.m. där funderar man på företaget. Jag kollar mailen och webbshoppen stup i kvarten. Jag brinner, tack vare din bok, mer för företaget men jag har samtidigt svårt att släppa arbetet hemma.”
Anders, AstroTech

”Samtidigt som boken är humoristisk så får man konkreta tips och råd om olika situationer som man inte har tagit tag i eller saker som garanterat kommer att dyka upp framöver och som man då kan förbereda sig på. Har läst boken ett flertal gånger och varje gång så kommer jag på saker som jag borde ha gjort. Boken fungerar som en coach eller mentor och ger nya synvinklar på problem man stöter på. Tankegångarna runt prissättning gjorde att jag fick en annan syn på vad det är man säljer och att det inte är priset som avgör utan det är värdet i tjänsten eller produkten man säljer. Genom rätt prissättning så undviker man de kunder som man ändå inte vill sälja till. Den här boken är lika bra som de andra jag har införskaffat och jag har rekommenderat den till andra företagare.”
Jan Alexandersson, MALEX

"Boken gav mig ovärderliga tips i hur man får företaget att växa snabbare! Jag har ändrat min strategi och kan nu fokusera på det som verkligen ger resultat. Jag rekommenderar boken till alla som äger ett företag, stort som litet."
Patrik Remann

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotall böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen

Lägg gärna till mig som vän på Facebook

Läs mer om den här sajten här

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?
Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smarta tips för företagare här:

För alla företagare som vill framåt
Konkreta tips om:
 • Hur du driver ditt företag lönsammare
 • Hur du spar tid och pengar
 • Hur du tjänar mer pengar
 • Hur du får fler kunder
 • Hur du jobbar effektivare och hinner mer

 • Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

  Läs exempel på tipsbrevet smarta tips så du vet vad du får

  Fyll i din e-postadress i rutan
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.

  Konflikthantering.com är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
  stefan@redaktionen.se | Sitemap