Konflikthantering.com
Konflikthantering - praktiska tips för dig

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Skriva pressmeddelande

Att skriva en pressrelease eller ett pressmeddelande som fungerar

Bara orden att skriva pressmeddelande kan vara tillräckligt för att skrämma många människor. Det låter kravfullt och jobbigt. Det kan det vara också. Men inte om man vet hur man ska göra det. Journalister är vana vid att få smarta pressmeddelanden som är professionella och genomtänkta och extremt läsarvänliga. För dig kan det fungera att göra ett mer hemmagjort pressmeddelande för att skapa det intresse du vill ha.


Förbered dig innan du ska skriva pressmeddelande

Innan du börjar skriva dit pressrelease ska du ringa och prata med en journalist för att testa din nyhet och höra vilka reaktioner du får. Om reaktionerna är ljumma, vässa nyheten. Att höra av sig innan man skickar ett pressmeddelande gör det också lättare att följa upp. Om personen du pratar med inte är så intresserad kan du också passa på att fråga om han/hon vet någon som kanske skulle vara det.

Redaktören frågar sig två saker när du kommer med en idé:
1. Är det här bra och intressant?
2. Kommer den här nyheten att intressera mina läsare?


Så inleder du ditt pressmeddelande

Det går inte att skriva pressmeddelanden som du skriver annonser. Pressmeddelanden är menad att informera, inte att sälja. Läs den meningen en gång till för säkerhets skull.

Se journalisten du vänder dig till som en vän som du ska berätta en historia för. Du ska inte berätta "de fantastiska nyheterna om er nya, luktfria, superbra och på alla sätt mycket snabbare och läckrare luftfuktare". Starta istället ditt pressmeddelande med någon spännande information: "Visste du att 95 procent av alla människor som har mjäll har det för att de lever i för torra miljöer?" Ser du skillnaden?


Så skriver du rubriken i ditt pressmeddelande

Det du ska göra som liknar annonsering är att du alltid ska sätta en bra rubrik på din pressrelease. Journalister är lika benägna att bli intresserade av en bra rubrik som du och jag, men precis som vid annonsering ska du akta dig för rubriker som lovar utan att hålla. ”En revolutionerande produkt som kommer att få dig att dra efter andan” är bra om du uppfunnit en bilmotor som drivs av gräs, men inte för så mycket annat.


Skriva pressmeddelande - formen

Formen på pressreleasen är inte så intressant. Jag föredrar även här det personliga brevet. Du skriver till en person, inte till en tidning. En bra pressrelease är på en (1) A4-sida. Det är tillräckligt med utrymme för dig att berätta det här:

• Din nyhet direkt i rubriken.
• Vem du är.
• Var du har varit.
• Vad du gör.
• Hur du gör det.
• När det händer.
• Varför det är en nyhet.


Vad intresserar tidningens läsare?

Att du säljer luftfuktare är säkert jättespännande för dig men hur ska det bli spännande för dem som läser tidningen? Handlar det om hur luftfuktaren tillverkas på något extremt sätt eller hur ni slogs för att få agenturen? Vilken är historien bakom luftfuktaren? Det är den du ska berätta.

Och du ska komma till saken direkt. Tänk på att du skriver pressmeddelandet till upptagna människor som inte är intresserade av hur du har testat produkten (om inte det är själva storyn) eller hur du ser på framtiden (samma sak där, om inte det är storyn). De vill ha russinet i kakan presenterat direkt och snabbt för att se om de gillar det – och om det är något för läsarna att läsa om.


Skriva pressmeddelande - vad du kan få och vad du inte kommer att få

Du kommer aldrig att få precis som du vill. Ingen journalist skriver en artikel för din skull. Det kommer inte att stå: "Läs allt om Rune Gustavssons nya och otroligt smarta luftfuktare som nu bara kostar 1295 kronor och går att beställa på nummer 08-34 59 33."
Vad du däremot kan få är en spännande historia om mannen bakom företaget och hur ni gjorde för att lösa "det stora problemet" som är så vanligt för många. Luftfuktaren åker med på köpet. Det är därför du alltid ska ge förslag på historier i ditt pressmeddelande. Många journalister jag känner berättar för mig om hur stora företag pumpar ut pressreleaser om nya tekniska saker men utan förslag på vad det finns för story inbyggd. Förse alltid journalister med en eller flera möjliga vinklar på det du har att säga. De kanske väljer någon av dina, eller så får du i gång dem på en ny vinkel som passar bra ihop med något de ska göra. Försök att inspirera i din pressrelease! Ett bra sätt att öva på är att hämta närmaste nyhetstidning och läsa artiklarna. Notera hur de är skrivna och försök att följa det mönstret.


Checklista när du skrivit färdigt ditt pressmeddelande

* Pressreleasen är på en (1) sida.
* Den har en bra rubrik som informerar mer än den säljer.
* Texten är skriven till en person, inte till en tidning.
* Den svarar på frågorna vem, vad, när, var, varför och hur.
* Det finns en bild (gärna spektakulär) med i presskitet.
* Innehållet är rättstavat (lita inte på ditt rättstavningsprogram).


Tips
Om du gillade den här artikeln kommer du verkligen att tycka om

den här konkreta guidenMånga läsare av den här artikeln har också läst:
Vad är egentligen PR?
Så här ska man inte hantera media
Varför Vingresor inte förstår PR

Fler smarta tips
Prenumerera på vår gratis tipsbrev som du kan få som inspiration direkt i e-posten. Läs om dem och prenumerera gratis på den här sidan.

Läs ännu fler tipsartiklar - titta i menyn till vänsterKonflikthantering.com är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@redaktionen.se | Sitemap