Konflikthantering.com
Konflikthantering - praktiska tips för dig

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Referensaffärer=Hur du får nya kunder genom dina gamla kunder

Alla som har haft ett företag i mer än fem minuter vet att det lättaste sättet att få nya kunder är genom gamla kunder och folk som redan vet vem du är.

Folk (sådana som du och jag) pratar med varandra om problem och ger varandra råd om hur vi bäst löser dem. ”Hur gjorde ni med webbhotell?”, ”Vad har du för revisor?”, ”Du vet inte var jag får tag i en bra rörmokare?”. Sådär går det till och en del branscher får säkert 90 % av alla affärer från just referensaffärer.

Få företag utnyttjar den här källan till framgång på ett aktivt sätt. Är inte det konstigt? Att jobba aktivt med att skaffa referensaffärer (i motsats till enstaka som kontakter som droppar in av sig själva) är så effektivt att det kan vara det enda du behöver göra för att få in nya kunder.


Det finns fyra viktiga skäl till varför det är en fåra för dig att plöja vidare i:

1. Referensaffärer minskar dina kostnader för att sälja. Om du kan lägga mindre tid på att jaga kunder så har du tid över till att ta hand om de gamla kunderna, produktutveckla och kanske till och med hinna in på gymmet ett par gånger i veckan.

2. Referensaffärer lyfter nivån på nöjda kunder. Nöjda kunder som rekommenderar dig till sina vänner vet ofta mer om vännernas behov än du vet så när de nya kunderna kommer in är de rätt på en gång.

3. Referensaffärer sparar tid. Du lägger ner mindre tid på varje kund eftersom de ofta redan vet och är insålda på ditt företag och din produkt/tjänst.

4. Att göra det här jobbet är mycket lättare än att gå ut på traditionell kundjakt.


Det låter ju fantastiskt. Och det är fantastiskt för alla företag som är så bra att folk rekommenderar dem till sina vänner. För:

 • Du måste vara värd referensen
 • Du måste vara någon som kunderna gillar, nästan mer som en kompis än som ett företag
 • Du måste vara tillförlitlig
 • Det måste kännas att du har koll på din värld
 • Du måste vara förtroendeingivande


 • Ok, vad är då nyckeln till att få chansen?

  Svaret är att du måste våga fråga. Det där kändes som en kommentar från avdelningen självklarheter men det är ju sant. Sa du att du inte vågar, att det är pinsamt och framfusigt att be gamla kunder om vägar till
  nya kunder? Hm. Varför då? Är inte din produkt/tjänst bra nog? Har inte du gjort ett bra jobb åt den du frågar? Jo, men där ser du. Det värsta som kan hända är att de säger nej.

  Kom igen nu - ring en kund redan idag och fråga!

  Konsten att marknadsföra ditt företag på fem minuter

  5-minutersmarknadsföraren -350 sätt att förbättra ditt resultat på bara fem minuter

  "5-minutersmarknadsföraren är lättläst med många tips och tankar som är genomförbara på direkten. Den har hjälpt mig att Spola alla floskler och flumflum, man ska vara mer konkret och det behöver inte ta tid.
  Låt den ligga framme och släng ett öga i den nu och då för att få lite nya tankar och infallsvinklar."

  Peter Karlsson, Mönsterås bostäder

  "Jag har läst marknadsföring och försäljning på högskolenivå men älskar de här små konkreta böckerna med tips från verkligheten. Att få inspiration och nya idéer när det ibland känns som att man fått lite torka är otroligt inspirerande. Det är så roligt att se effekter av det man gör. Tack!"
  Jeanette Svedberg, Gävle

  ”Mycket bra bok som alltid ligger på skrivbordet. Den ger hjälp direkt för olika punktinsatser i marknadsföringen, varje dag!”
  Sara Vennerberg, PHAX swimwear scandinavia

  "Den här har i särklass hjälpt oss mest att synas och sälja mer utan att lägga en ner förmögenhet. Jättebra bok!"
  Jessica Mossberg, Dina Butiker Sverige AB / Babyfrog.se

  "Boken är mycket bra och har hjälpt mig med många tips på hur jag kan förbättra min hemsida, kundvård och förbättra mitt resultat."
  Peter Sundin, TMCS Engineering

  "5-minutersmarknadsföraren har hjälpt mig massor, den har gett min många kraftfulla och konkreta tips på hur jag kan förbättra min marknadsföring."
  Daniel Roquéo, Andetag Inspirit

  "Jag har använt boken för att motivera mitt team att se delmål och inte bara de stora målen. Det är en bra bok för att hitta inspiration för att strukturera det dagliga arbetet och att se de enkla lösningarna."
  Lin Eriksson, Miinto.se

  Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

  Om artikelförfattaren:

  Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotall böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen

  Lägg gärna till mig som vän på Facebook

  Läs mer om den här sajten här

  Veckans samvetsfråga:
  När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?  Konflikthantering.com är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
  stefan@redaktionen.se | Sitemap