Konflikthantering.com
Konflikthantering - praktiska tips för dig

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Så minglar du rätt


Smartare liv för dig

Får man kaxa lite - i så fall tänker jag berätta att jag just kört upp för MC-kort och klarat det.

Nå, det var en intressant upplevelse av flera skäl; Ett av dem var hur lätt det är att hitta samtalsämnen i en grupp med för varandra helt okända och helt olika människor som varje dag stod i körskolans svettiga lånekläder och väntade på att få gränsla en körskolehoj för övningar på en garageplan.

Nyckeln är förstås samma mål, samma entusiasm och samma sköna underordnade elevroller.

Ibland är det inte lika befriande i affärslivet på ett mingelparty där målet är att kamma hem något för egen del ( Ja, så är det ju, ljug inte nu :-)

Jag har i alla fall en lista för dylika situationer som du gärna får använda dig av också. Memorera den till nästa gång du är själv på en sån tillställning.


Listan över hur du gör det kul att gå på ett mingelparty som rör ditt jobb

1. Bestäm dig för vad du ska åstadkomma redan innan du går dit. Låt inte slumpen
slösa bort tiden. Du ska prata med minst 5 personer du inte känner och veta något.
The big fish. Finns han eller hon där. Hur ska du nå fram till honom/henne.

Kort anekdot:
Jag på Månadensbokfesten 1994. VD:n på väg till herrtoaletten. Jag går efter. Vi bredvid varandra vid urinoaren.
Jag: Varför ger ni inte ut min bok i månpocket?
Han ser förvånad ut.
(ropar till sin redaktör som råkar vara inlåst på toaletten):
- Varför ger vi inte ut "Den döende yuppien" i månpocket?
- Hrm hrm.Kan vi väl (inne från toaletten).
Jag valde en bra tid - långt efter att de första drinkarna serverats ;-) och boken kom ut i månpocket året efter. Kanske var det toalettmötet som gjorde jobbet, man har ju hört om golfbane- och bastubesluten i de högre kretsarna.

2. Lär dig varför blyga personer alltid verkar vara så trevliga. Vet du varför? För att de frågar dig saker istället för att framhäva sig själva. De ber ofta om råd och låter dig stå i rampljuset. Även om du inte är blyg, så kan du i alla fall ta till dig lite av det i ditt minglande.

3. Ett mingelparty brukar bli en plats där det står folk som redan känner varandra i olika grupper och sneglar på dem de inte känner. Stanna inte kvar bara för att det känns bekvämt och hemtamt. Ge varje person fem minuter och rör dig sedan vidare.

4. Saker att säga till en person du inte känner: Fråga något. Vad klockan är eller om han/hon vet vad det är ni har på tallrikarna/ vilket företag han/hon kommer från etc. Det är inte svårare än så. Alla är där med öppet sinne och även en smålöjlig inledningsfras blir ursäktad.

5. Tre saker att tänka på när du fastnar med herr säger-så-tråkiga-saker-att-jag-snart-hoppar-ut-genom-fönstret-än-står-här-och ser-det-där-uttryckslösa-fejset-en-minut-till:
* Betrakta det som en en del av din roll att lyssna (om det är en kund eller din chef)
* Försök att leta efter viktig information som kan vara inbäddad i det tråkiga framförandet.
* Ställ frågor. Ett oinspirerat snackande kan betyda att tråkmånsen inte är så inspirerad själv.
Leta efter något annat samtalsämne som tänder glöden i hans/hennes ögon.

6. Var inte Säljiga Steffe överallt. Han har övat in en trettiosekunderspitch som han drar för alla som orkar höra på: "Apropå god mat, vi har en ny bokserie på temat 100 sidor som ger det smarrigaste inom ett nischat område som problemlösning för alla Sverige småföretagare .

7. Och glöm inte visitkorten. Självklart har du ett där det står vad du kan hjälpa till med, istället för ett där det står vilken läcker titel du har (det kan du ge till dina kompisar istället).

Mingla på nu!

Lästips för alla som säljer tjänster

444 smarta tips för dig som säljer tjänster

"Jag har bara hunnit halvvägs genom boken men är eld och lågor över hur mycket jag redan känner att jag vill implementera i mitt företag snarast. Så tack för en välskriven bok som verkligen har gett mig ny energi och ett härligt jävlaranamma att nu ska saker göras mer effektivt i framtiden."
Michael Zettergren, Adventure Lovers AB

"Helt suverän "mänsklig" bok om marknadsföring/försäljning! Har läst många böcker genom åren i detta ämne, men inte någon i stil med den här i mycket positiv bemärkelse! tack!"
Mona Härlin, villasjöviken AB

"Så rapp, så ärlig och helt imponerande. Tipsen funkar verkligen! Det är så mycket tips, man behöver inte ens gå igenom hela boken. Räcker med att hoppa till det kapitel man har problem med, läsa och agera..BOM..det funka..klockrent! Boken är lättläst, imponerande synvinkel. Jag fick ett helt annat perspektiv..utan att skämmas för att begära betalt för det arbete jag gör. Under min uppväxt och i skola har jag aldrig fått lära mig att ta mer betalt än vad jag får(vilket funkar väldigt dåligt nät man har eget företag!). Jättebra tips!! Ni har verkligen lyckats att få ihop dom smarta tips som verkligen funkar!!"
Tashmina KhudojBerdi, Beauty By Tashmina

"Jag har framför allt vågat ta prisfrågan! Jag läste prisavsnittet dagen innan det var dags för "de första officiella" kundmötena och lade sen fram priset på sättet som föreslogs. Den första kunden tog det direkt! Den andra kunden ville pruta - då gjorde jag som boken sa och tog bort något i samma veva. Och alla blev nöjda! :) Boken var nästan som att hålla någon i handen medan man gjorde det här läskiga."
Nina Thell, NT7 Stockholm

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotall böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen

Lägg gärna till mig som vän på Facebook

Läs mer om den här sajten här

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare liv här:

Lev smartare och roligare
Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, praktiska råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv.

Smartare liv har 7 000 prenumeranter

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker från Ego förlag om att leva ett smartare liv.

Här kan du se om Nyhetsbrevet Smartare liv är något för dig.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.Konflikthantering.com är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@redaktionen.se | Sitemap