Konflikthantering.com
Konflikthantering - praktiska tips för dig

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Kassaflöde - så här får du ett bra kassaflöde


Smarta tips för företagare som vill framåt

För de flesta företagare är det livsviktigt att ha koll på kassaflödet – att det kommer in pengar snabbt så att du kan hålla allt rullande. Men, det är inte alltid så lätt att få betalt i tid. En del kunder glömmer att betala fakturan. Andra har en fråga om fakturan men har glömt att ställa den och väntar på att få en påminnelse. En annan kategori kunder har egna problem med kassaflödet och väntar själva på att få betalt innan de kan betala dig.


Här är några tips som hjälper dig att få bättre kassaflöde

 • Ändra villkoren från 30 dagar till 10 på fakturorna. Alla kommer inte att betala snabbare men många kommer att göra det.

 • Acceptera betalningar med kreditkort om du säljer på nätet. Då får du pengarna direkt.

 • E-posta fakturan – det får kunderna att se den snabbare.

 • Se till att du är tillgänglig för frågor när du skickat ut fakturan så att det inte blir en fråga om att det inte går att få tag i dig.

 • Ha alla kontaktuppgifter till dig på fakturan. Telefon, mobiltelefon, fax och e-post så att kunderna kan nå dig lätt om något är otydligt.

 • Försök att fakturera andra tider än i slutet av månaden eftersom de flesta andra gör det och du hamnar I konkurrens med andra betalningar som kunden ska göra.

 • Om du jobbar i projekt – se till att fakturera regelbundet istället för i slutet av projektet.

 • Skjut inte upp faktureringen – gör den varje vecka istället för en gång i månaden. Gör faktureringen till en lika stor prioritet som försäljningen – det är nödvändigt.

 • Gör ett experiment – erbjud dina kunder ett billigare pris för snabbare betalning. Det behöver inte vara svårare än att säga att “Vi har 30 dagar netto, men om du betalar på 10 dagar så får du X % i rabatt (eller en rolig present).

 • Se till att skaffa kredit hos banken så fort du är betrodd

 • Försök att spara undan pengar i företaget varje månad till ett särskilt “I värsta fall-konto”

 • Betala dina egna räkningar på ett planerat sätt så att inte allt ska betalas samtidigt

Lästips som andra har gillat

54 steg som får ditt företag att växa med raketfart

”Jag läser boken om och om igen. Inte nog med att man blir inspirerad att kämpa vidare, man kommer på så mycket nya saker man kan göra för att förbättra företaget. Jag har blivit mer strukturerad och seriös med företaget. Jag får nog ta och skälla lite på dig då boken har gjort att jag har svårt för att inte "ta med företaget hem" längre. Innan har man kunnat åka iväg och träna på gymmet och släppt alla tankar men t.o.m. där funderar man på företaget. Jag kollar mailen och webbshoppen stup i kvarten. Jag brinner, tack vare din bok, mer för företaget men jag har samtidigt svårt att släppa arbetet hemma.”
Anders, AstroTech

”Samtidigt som boken är humoristisk så får man konkreta tips och råd om olika situationer som man inte har tagit tag i eller saker som garanterat kommer att dyka upp framöver och som man då kan förbereda sig på. Har läst boken ett flertal gånger och varje gång så kommer jag på saker som jag borde ha gjort. Boken fungerar som en coach eller mentor och ger nya synvinklar på problem man stöter på. Tankegångarna runt prissättning gjorde att jag fick en annan syn på vad det är man säljer och att det inte är priset som avgör utan det är värdet i tjänsten eller produkten man säljer. Genom rätt prissättning så undviker man de kunder som man ändå inte vill sälja till. Den här boken är lika bra som de andra jag har införskaffat och jag har rekommenderat den till andra företagare.”
Jan Alexandersson, MALEX

"Boken gav mig ovärderliga tips i hur man får företaget att växa snabbare! Jag har ändrat min strategi och kan nu fokusera på det som verkligen ger resultat. Jag rekommenderar boken till alla som äger ett företag, stort som litet."
Patrik Remann

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotall böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen

Lägg gärna till mig som vän på Facebook

Läs mer om den här sajten här

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smarta tips för företagare här:

För alla företagare som vill framåt
Konkreta tips om:
 • Hur du driver ditt företag lönsammare
 • Hur du spar tid och pengar
 • Hur du tjänar mer pengar
 • Hur du får fler kunder
 • Hur du jobbar effektivare och hinner mer

 • Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

  Läs exempel på tipsbrevet smarta tips så du vet vad du får

  Fyll i din e-postadress i rutan
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.
  Konflikthantering.com är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
  stefan@redaktionen.se | Sitemap